Stålsmed. Blev högst 66 år.
1713-04 Schwelm, Tyskland.
genealogi.sjolunds.se/angermund.htm
1779 Graninge Bruk, Graninge, Västernorrlands län. [1]
Stålsmed i Graninge bruk
Johan Angermund den yngre
Den Johan Angermund som flyttade till Sverige och Graninge, föddes i april 1713 i Schwelm och var alltså son till Peter Angermund5. Han gifte sig sedan med Catharina Elisabet Rüggeberg och vigseln skedde troligen i hennes hemförsamling Voerde (uttalas ”Förde”). Voerde är grannförsamling till Schwelm, men tyvärr är kyrkoböckerna i Voerde förkomna före 1747, så någon vigselnotis finns inte bevarad. Catharina Elisabeth tillhörde, med största sannolikhet, släkten Rüggeberg från byn Hinter-Rüggeberg och var troligen dotter till Johan Rüggeberg och Maria Plücker i Voerde6. Det var sannolikt även i Voerde som Johan och hans hustru döpte sina tre första barn. Sedan familjen flyttat till Graninge föddes ytterligare 4 barn och idag finns 1000-tals ättlingar i Sverige, varav ett hundratal fortfarande bär namnet Angermund.
Släktnamnet Angermund
Namnet Angermund har troligen sitt ursprung i den närbelägna staden med samma namn. Det är nämligen väldigt vanligt i Tyskland att släktnamn skapats från den ort där släkten ursprungligen varit bosatt. Att staden Angermund är ursprunget, är dock inte helt säkert, för de tidigast kända medlemmarna av släkten skrivs med namnet Angermont/Angermondt. Det kan vara en tidens stavningsvariant, men det är också så att en släkt med just namnet Angermont fanns i Holland på 1600-talet.
Flera släkter
Förutom Johan Angermunds släkt, där alla tillhörde den lutherska kyrkan, tycks det ha funnits två andra släkter med samma namn. Personer med namnet Angermund fanns i Elberfeld, öster om floden Rhen, samt Grevenbroich, väster om Rhen. I Grevenbroich var de alla katoliker, medan de i Elberfeld tillhörde den evangeliskt reformerta kyrkan. Några släktsamband över religionsgränserna har inte hittats under 1700-talet och det är troligt att de tillhörde helt olika släkter. Det är dock fullt möjligt att det kan ha funnits samband mellan släkterna under, eller före, 1600-talet.